Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

08.02.2023 10:31

ОБСЄ: З початку війни різко зросла торгівля людьми

default-for-import.jpg

ОБСЄ: З початку війни різко зросла торгівля людьми

Ще до початку російського вторгнення в Україну, яке призвело до виїзду за кордон  мільйонів біженців, українці були серед представників десяти найбільш експлуатованих націй.

Після початку повномасштабної війни Росії проти України зафіксовано різке зростання торгівлі людьми. Про це повідомила генеральна секретарка Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Гельґа Марія Шмід (Helga Maria Schmid). Жертв заманюють в Інтернеті за допомогою фальшивих обіцянок, вони зазнають насильства при приватному розміщенні закордоном, або їх перехоплюють торговці людьми прямо на кордоні, заявила вона в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt, що вийшло друком у понеділок, 9 січня 2023 року.

"Часто в цю справу залучена організована злочинність. Ці безцеремонні злочинці зустрічають людей, яким потрібна допомога, яким доводиться заробляти гроші, які не говорять мовою нової країни і часто мають психологічні травми внаслідок війни", - пояснила чільниця організації. За словами Шмід, з початку війни на 600 відсотків побільшало онлайн-запитів на сексуальні послуги та порнографічні зображення українських жінок та дітей. Зросла й кількість випадків торгівлі вагітними жінками, зазначила вона.

ОБСЄ вже поінформувала владу європейських країн про ці небезпечні ознаки і розробила перелік рекомендацій зі зміцнення зусиль для визначення і скорочення ризиків торгівлі людьми онлайн, які виникли внаслідок гуманітарної кризи в Україні. В ОБСЄ радять відповідним службам і правоохоронним органам, які протидіють торгівлі людьми, уважно моніторити інтернет-простір для виявлення небезпечних платформ, за допомогою яких жінок можуть втягувати у тенета торговців людьми. Це можуть бути сайти, орієнтовані на секспослуги, соціальні медіа, сайти знайомств, відеочати тощо. Фахівці також радять проводити інформаційні кампанії для українських біженців, повідомляючи їм про всі можливі ризики різних форм торгівлі людьми.

Окрім того, влада країн, на території яких перебуває значна кількість біженців з України, має забезпечити їм доступ до соціального житла, мовних курсів, ринку праці, шкіл та дитячих садків, що зробить їх менш вразливими. "Ми також заохочуємо уряди створювати гарячі лінії, де біженці з України можуть отримати усю необхідну інформацію рідною мовою".

Що ж треба знати українкам, щоб не стати жертвою торгівлі людьми?

«Нікому не віддавайте своїх документів"

Серед злочинців, які займаються торгівлею людьми, є як громадяни України, так і громадяни інших країн, проте способи заманювання жертв і шляхи торгівлі людьми у них були напрацьовані ще до початку війни.

Загроза потрапити до рук злочинців не чатує на жінок відразу після в’їзду до ЄС, бо у прикордонній зоні, як правило, працює багато правоохоронців і представників міжнародних гуманітарних організацій. Небезпека може виникнути тоді, коли жінка з дітьми потрапляє у країну, де вона вирішила зупинитися. "Зазвичай, на той момент у неї можуть скінчитися гроші, і вона опиняється сама у незнайомому місці, без друзів і підтримки, що робить її потенційною здобиччю для торговців людьми", - розповідають представники ОБСЄ.

Перше, що роблять зловмисники, - намагаються під будь-яким приводом забрати у жінки документи, щоб зробити її вразливою і беззахисною у чужій країні. "Тому ніколи і нікому не віддавайте свої документи. Це дуже важливо. Вони не лише посвідчують вашу особу, на підставі цих документів ви отримуєте тимчасовий захист і соціальну допомогу у країні, до якої прибули", - наголошують експерти.

«Покладайтеся лише на офіційні джерела»

Друге правило - покладатися лише на офіційні джерела інформації і звертатися лише на офіційні гарячі лінії. Спецпредставник ОБСЄ також радить жінкам триматися групами і обирати для проживання та пересування лише ті помешкання та транспортні засоби, котрі пропонують їм офіційні служби.

Щоправда, з приводу останнього моменту є деякі складнощі, адже тисячі європейців, якими рухає благородне бажання допомогти українцям, приходять на вокзали своїх міст і прямо там пропонують біженцям жити у них безкоштовно. У цих випадках особливо складно визначити, які саме наміри керують людиною. ОБСЄ рекомендує владі країн реєструвати випадки, коли громадяни надають українським біженцям приватне житло.

Загалом, за оцінками ОБСЄ, в усьому світі жертвами торгівлі людьми стають 25-27 мільйонів осіб, при цьому лише 10 тисяч випадків потрапляють у поле зору правоохоронних органів і менше одного відсотка жертв можуть бути ідентифіковані. Це свідчить про те, що злочинці, які займаються торгівлею людьми, в більшості випадків залишаються безкарними, - резюмують представники ОБСЄ. Тим часом щорічний прибуток від торгівлі людьми, за їх словами, за останні 15 років зріс уп'ятеро до 150 мільярдів доларів.

                                                                                                            Матеріали з сайту www.dw.com

 

Поділитись
Дізнайтеся також

Усі новини