Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

01.02.2023 13:47

"Запобігання та протидія домашньому насильству": що це таке та куди звертатися?

63da5369630db__8b80d20-depositphotos-lofilolo-4.jpg

Психологічне насильство

Психологічне насильство – це такий тип насильства, який пов'язаний з дією особи або групи осіб, що впливають на психіку іншої особи. Зазвичай мова йде про словесні образи, погрози, переслідування та залякування. Кривдник викликає у постраждалої особи емоційну невпевненість та нездатність захистити. Основні ознаки психологічного насильства: систематичні приниження та маніпуляції; образи словами, мімікою, жестами; постійні переслідування, контроль та погрози; зневажливе ставлення до бажань, думок, почуттів, а також безпідставна критика; позбавлення права на захист честі та гідності; шантаж; ігнорування чи дискримінація через переконання, віросповідання, походження, національну та расову приналежність.  Якщо ви або ваші близькі стикнулися з психологічним насильством, зверніться за допомогою у правоохоронні органи та до Національної гарячої лінії з попередження домашнього насильства за телефоном 116 - 123. Дзвінки безкоштовні на території України.                                                             

Фізичне насильство

Фізичне насильство – це умисне нанесення побоїв та тілесних ушкоджень, що чинять шкоду честі та гідності. Воно призводить до травмування фізичного та психічного здоров’я, в окремих випадках – до смерті постраждалої людини. Треба знати ключові прояви фізичного насильства: Вас штовхають або б’ють. Вас не випускають з власного дому або не впускають до нього. Вас змушують до вживання алкоголю чи наркотиків. Вам погрожують позбавити вас життя або спеціально створюють небезпечні ситуації, що становлять загрозу. Вас позбавляють їжі, перешкоджають відпочинку чи сну. Вас проти волі утримують десь, переміщують в межах однієї держави або за кордон із застосуванням сили, погроз чи обману.  Якщо ви вбачаєте у ваших стосунках прояви фізичного насильства або є свідком протиправних дій стосовно інших, звертайтесь на Гарячу лінію попередження домашнього насильства за телефоном 116 - 123. Дзвінки безкоштовні на території України.

Економічне насильство

Економічне насильство – це умисне позбавлення однією особою або групою осіб іншої людини або групи житла, їжі, одягу та іншого майна або коштів, на які постраждалі мають передбачене законом право. Як зрозуміти, що ви зіткнулися з економічним насильством? Наводимо основні ознаки: вас обмежують у доступі до власних коштів або забороняють використовувати власні кошти так, як ви вважаєте за потрібне; вас примушують до жебрацтва; вас позбавляють або перешкоджають у доступі до їжі, житла та іншого майна; ваше майно пошкоджують; вас обмежують у працевлаштування, забороняють навчатися або працювати; вас шантажують. Якщо ви відчуваєте, що стосовно вас чи ваших близьких вчиняється економічне насильство, але ви не знаєте, як розірвати коло самостійно, зверніться за допомогою до правоохоронних органів та зателефонуйте на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства: 116 - 123. Дзвінки безкоштовні на території України.

 Сексуальне насильство

Сексуальне насильство – це посягання на статеву недоторканість людини, а також дії сексуального характеру щодо неповнолітніх. Є чіткі ознаки сексуального насильства, які потрібно обов’язково знати. Отже, прояви сексуального насильства такі:  зґвалтування;  примус до небажаних сексуальних контактів;  дотики до інтимних частин вашого тіла проти вашої волі;  примус до сексу з іншими людьми;  примус до збочених форм сексуальних стосунків;  примус до роботи в порноіндустрії чи секс-бізнесі;  примус до аборту чи вагітності;  примус до спостереження за статевим контактом кривдника. Сексуальне насильство може мати місце і у шлюбі, і це є злочином.

В Україні діє Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», і з початку 2019 року домашнє насильство в нашій країні є злочином. Крім того, Закон передбачає низку послуг та сервісів, які може отримати людина, що зазнала домашнього насильства, та гарантує невідворотність покарання для її кривдника.

Тож надаємо інформацію про те, куди може звернутися людина, яка стала жертвою або свідком домашнього насилля.

Для отримання допомоги та консультацій можна зателефонувати до правоохоронних органів або в правозахисні організації.

Основні номери:

  • 102 – Національна поліція України;
  • 103 – швидка медична допомога;
  • 15-47 – безкоштовна цілодобова «гаряча» лінія для жертв домашнього насильства;
  • 116-123 (з мобільного) та 0 800 500-335 (зі стаціонарного) – безкоштовна національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства;
  • 116-111 (з мобільного) та 0 800 500-225 (зі стаціонарного) – національна дитяча «гаряча» лінія
  • 0 800 213-103 – цілодобова гаряча лінія безоплатної правової допомоги.

Важливо: оскільки, перебуваючи в одному приміщенні з кривдником, жертва домашнього насилля, не завжди має можливість розповісти про насильство телефоном, вона може скористатися чат-ботами МВС України #ДійПротиНасильства у месенджерах:

Телеграм: https://t.me/police_helpbot

Вайбер: https://tinyurl.com/y8rgatt9

Зокрема, чат-бот може допомогти людині викликати служби допомоги (поліцію і швидку), переадресувати на спеціалістів безоплатної правової допомоги, які нададуть юридичну консультацію в онлайн-режимі; надати контакти інших служб допомоги, а також роз’яснити, що таке домашнє насильство та як йому протидіяти.                                                                                                                              

Актуальні номери телефонів та контакти для заявників,  які  звертаються для вирішення їх питань у випадках домашнього насильства, торгівлі людьми, насильства за ознакою статті, насильства стосовно дітей або загрози вчинення такого насильства в Южненській міській територіальній громаді:

  • координатор у сфері запобігання  та протидії домашньому насильству-

Баранецька Олена Григорівна - заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради - начальник управління освіти (04842-33040),  yuzhny_osvita@ukr.net;

     -  відповідальна особа за прийом заяв та повідомлень про вчинення домашнього насильства – Руденко Оксана Федорівна - головний спеціаліст відділу сімейної політики та соціальних послуг управління соціальної політики ( 04842-24466), usp_5139@ ukr.net;

    -     комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг Южненської міської ради Одеського району Одеської області»  (04842-24398) kz_cnsp_yumr2021@ukr.net ;

    -   мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства (04842-24398) kz_cnsp_yumr2021@ukr.net ;

-     староста с. Сичавка, с.Кошари – Попоніна Валентина Дмитрівна  (096-580-80-90)

-  староста с.Григорівка, с.Булдинка, с.Білярі, селище Нові–Біляри – Молотай Ірина Іванівна ( 048- 7593236).

 

 

 

Поділитись
Дізнайтеся також

Усі новини