Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

13.10.2023 09:54

Володимир Новацький з відкритим зверненням щодо АТ «ОПЗ» та ФСК «Олімп»

6528ea528e147__384213560_624517189841343_2921900535284128207_n.jpg

11 жовтня Южненський міський голова Володимир Новацький провів відкриту зустріч з представниками засобів масової інформації. Метою заходу стало публічне роз’яснення питань, які поширюються у соціальних мережах. Зокрема, щодо АТ «ОПЗ» та ФСК «Олімп».
«Я сьогодні вирішив зустрітись з представниками масової інформації, тому що поширюється інформація в тому, що у всіх проблемах, які виникли на заводі (АТ «ОПЗ»), винна місцева влада та особисто міський голова. Тому я хотів би дати роз‘яснення, особливо з питань цих 25 мільйонів, які на сесії Южненської міської ради, вирішили надати для заробітної плати працівникам. Але, на жаль, це питання вирішити до кінця не можемо, тому що виникли проблеми щодо законності нашого рішення. Ми шукали різні варіанти, втім, для повної картини та хронології подій почнемо з самого початку:
04.09.2023 року звернувся трудовий колектив до місцевої влади, щоб ми виділили 25 мільйонів на заробітну плату працівникам заводу. Я з самого початку говорив, будучи на заводі та спілкувавшись з керівництвом, що на мою думку, що питань не буде по виділенню коштів. Думаю, що мене підтримує депутатський корпус, але ми повинні працювати в правовому полі.  Ми повинні разом знайти можливість, щоб ці кошти ми могли перерахувати. Я просив тоді, щоб підключилися всі керівництва заводу через фонд держмайна, через державні структури, через обласну державну адміністрацію, районну державну адміністрацію. Така домовленість у нас була. Згодом ми зібрали сесію, де відповідним рішенням депутати підтримали виділення кошти. Зараз ці кошти є на рахунку, вони нікуди не ділися і ми в будь-який час можемо перерахувати. Але є питання в тому, що ми не можемо знайти механізм їхнього перерахування.
Першим було звернення до Одеської районної військової адміністрації, до військової і обласної державної адміністрації, щоб нам дали роз'яснення і дозвіл на те, що ми маємо право виділяти кошти Акціонерному Товариству «Одеського Припортового Заводу». Ми отримали відповідь від військової адміністрації, але просили конкретно — чи ми маємо право перерахувати кошти на заробітну плату. Від військової адміністрації районної та обласної отримали відповідь, що «відповідно до закону ми можемо перерахувати на питання суб'єкту господарювання, що опинилися в критичній соціально-економічній або екологічній ситуації з метою фінансування капітальних вкладень, що дають значний ефект економічного розвитку». І все.
Я ще раз підкреслюю: на соціальні питання і капітальні вклади. Жодного слова про виплату заробітної вклади. Безумовно, ми почали шукати варіанти інші, і на сесії ми приймали рішення, було там зафіксовано, що ми повинні звернутися до Південного офісу Державної аудиторської служби України. Раніше вони звались КРУ, це служба, яка контролює всі фінансові питання.
І ми там раз в три роки, нас обов'язково роблять ревізію ці структури. І знову ж таки, вони розглянули це питання, дали нам відповідь, — що за наданням роз'яснення, нам радять звернутися до Міністерства фінансів. І знову ні слова не сказали про те, чи можна, чи не можна. Наголосили, що це контролююча структура, яка не може надавати роз'яснення щодо фінансування тих чи інших підприємств. А за кулісами мені сказали, що це порушення закону і що коли вони будуть нас перевіряти, то аргументуватимуть це як нецільове використання бюджетних коштів.
Тоді ми звернулись до Міністерства фінансів. Міністерство фінансів нам відповіло, що відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, які не перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад будуються на договірній і порядковій основі, та на засадах підконтрольності у межах повноважень наданих органам місцевого самоврядування.
Ми можемо перерахувати, якщо цей завод підконтрольний органам місцевого самоврядування.

А ми прекрасно розуміємо, що вони підконтрольні державі, підконтрольні Фонду держмайна. Таким чином, конкретно сказали, що ми не маємо права перераховувати кошти. І так коло замкнулося.
Я звернувся знову ж таки до обласної державної адміністрації, переговорив із директором заводу, щоб він звернувся до Фонду держмайна, за те щоб ми туди перерахували кошти. Я ще раз підкреслюю, питання не в коштах, а питання – знайти можливість їх перерахувати. Обласна державна і районна державна військова адміністрація, безумовно, нам не дали таке погодження, щоб ми їм перерахували кошти, а вони як субвенцію передали заводу. Або Фонд держмайна, який, скажімо, керує Одеським припортовим заводом відмовився займатися цим питанням і приймати наші кошти, щоб у подальшому перерахувати їх Одеському припортовому заводу. Таким чином питання залишається відкритим, але порушувати закон ніхто не буде, тому що все погано закінчиться, а тобто кримінальною справою. Це нікому сьогодні не треба. Тому те, що там говорять: «Все в руках мера», «Мер не хоче», «Мер міг би, але самоусунувся» і таке інше, — це неправда. Це просто неправда. Ми готові допомогти заводу, якщо ми разом знайдемо вирішення цього питання і будемо працювати в правовому полі. Хоча ми чудово розуміємо, що ми прийняли рішення на поворотній основі, тобто даємо в борг ці кошти, а нам потім повернуть. І як сказали, що 18 вересня запуститься завод, і коли завод запуститься, нам ці кошти будуть повернуть. Завод 18 вересня не запустили. Я не знаю, і коли він запуститься, які там варіанти запуску заводу. Ви розумієте, що я на це вплинути не можу, і зі мною ніхто не радиться. За мною тільки радяться дати кошти. А по запуску заводу це займається безпосередньо, скажімо, на рівні держави і Фонд державного майна.
Тепер декілька питань щодо нашого спортивного комплексу Олімп.
Коли нам на баланс передавали комплекс «Олімп», перед нами поставили умови: що ми повинні взяти всіх людей на роботу, що ми повинні цей комплекс утримувати. Хочу відразу сказати, що це соціальний об'єкт, це не бізнес-проєкт, ніхто на цьому заробляти кошти не може. За цей час, як ми взяли на баланс міської влади «Олімп», ми витратили близько 50 мільйонів гривень на його утримання. Це немалі кошти. Я думаю, що сьогодні завод, навряд чи міг би знайти такі кошти, щоб утримати цей комплекс. І ми практично, десь 70 людей взяли на роботу, і ці люди сьогодні працюють. Там залишилося обладнання, а яке ми взяли на зберігання. Безумовно, частину цього обладнання ми використовуємо і зараз. Виникло питання про те, що Одеський припортовий завод має намір забрати це майно. Оскільки це їхня власність, то це їхнє право. Питання стояло, або ми беремо його в аренду, або ми його викуповуємо. Викуповувати його не рентабельно, адже воно коштує десятки мільйонів. Ми погодилися взяти на утримання, а зараз питання вирішується, що робити далі. Наскільки я знаю, зараз є домовленість, що нам дадуть можливість ще використовувати це майно, щоб існував «Олімп». Тому що ми розуміємо, якщо в нас заберуть це обладнання, то ми змушені будемо знову скорочувати людей, звільнювати людей, а це люди, які до нас прийшли з Одеського припортового заводу. В «Олімпі» зараз займається дитяча спортивна школа і діти наші займаються. Це діти наші, жителі нашого міста, діти працівників Одеського припортового завода. Майже 800 абонентів на оздоровчі послуги у цьому ж профілакторії були придбані і працівниками Одеського припортового завода, і мешканцями міста, і ніхто їх не забирає, вони так на цих льготах, як були на заводі, як працювали на заводі, так і сьогодні. І я думаю, що знайдеться компроміс, щоб вирішити це питання.
Наскільки я бачив, що у зверненні трудового колективу, знову ж таки мова йде про те, що в усьому звинувачують місцевого владу і там, і щодо очисних споруд, і поо те, що ми мало платимо. Ну, я вам хочу сказати, що ми вже, років п'ять звертаємось до Одеського припортового заводу, щоб ми домовились про ціну, не ту ціну, яку сьогодні є там, а нормальну, цивілізовану, таку, як в місті Чорноморськ, як в Одесі, на таку ціну ми готові виходити. Але, на жаль, ми не отримуємо зворотної інформації. Це воно так і зависло. Безумовно, там підрахували працівники Одеського припортового заводу, що якби ми тоді підписали цей договір, то завод отримав би більше півмільйона гривень на очисні споруди. Але я говорив це давно, якщо сьогодні виникає таке питання, ми готові взяти очисні споруди на баланс місцевої влади. Всі люди, які там працюють, можуть залишитись на цих же робочих місцях. І ми, думаю, що дали б раду очисним спорудам. Тому що всі ці об'єкти, які нам колись передавали, і Палац культури, і Олімп, і там дитячі садки, і гуртожитки, і кафе, і все, що там передавали, все працює не тільки на тому рівні, яке воно було, а навіть краще. Тому ми готові на співпрацю, я думаю, що також ми знайдемо якийсь компроміс», — Володимир Новацький.

387848436_624517209841341_5518182842368229001_n.jpg