Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

19.09.2023 10:02

Просторовий план Южного: стратегічні напрямки та цілі

default-for-import.jpg

У сучасних умовах стало важливим усвідомлювати не лише значення розвитку міста та його громади в загальному плані, але й урахування просторових аспектів. Одним із ключових інструментів для такого розвитку є просторовий план, який визначає вектор розвитку міста та його територій. Цей план включає в себе розміщення об'єктів і інфраструктури, раціональне використання земельних ресурсів та поліпшення життєвого середовища мешканців.
В Южненській громаді теж звертають увагу на розробку та впровадження просторового плану. При цьому важливо з'ясувати, як саме цей план впливає на якість життя мешканців та яким чином сприяє розвитку міста, особливо в умовах військових дій та економічних труднощів.
Про те, як було розподілено бюджетні кошти, у тому числі виділені 15 мільйонів гривень для просторового плану, та як вони сприятимуть його успішній реалізації, розповів начальник управління архітектури та містобудування Южненської міської ради Сергій Оришака.

— Що означає термін «просторовий план» у контексті розвитку Южного та його громади?
— Там спрощена ідея «просторовий комплексний план». Згідно зі змінами законодавства, які набрали чинності в 2021 році, єдиний шлях розробки коригування місцевої документації – це генеральні плани села Сичавка, Кошари, Нове Біляри, міста Южне – саме через комплексний план. Єдиний шлях планувати розвиток за межами  населених пунктів – це також тільки через комплексний план. Якщо раніше нам дозволялося зробити окремі ДПТ-шки або окремо робити план без розробку комплексного плану, то в 2021 році це все було заборонено і введено, що лише через комплексний план ми можемо це робити. Основні роботи в комплексному плані – це навіть не стільки містобудівна документація, скільки землевпорядна. Там проводиться інтеризація всіх земель в громаді. Основна вартість робити це якраз інтеризація. Також там будуть формувати земельні ділянки під об'єктами комунальної власності — це школи, садки та інші об'єкти, в яких на даний час ще не сформовані земельні ділянки, згідно з законодавством. Також передбачається можливість формування земельних ділянок: наприклад, якщо зафіксовано користування земельною ділянкою, є об'єкт (що нею користується), але земля не оформлена і він нам нічого не платить. Тоді теж можна формувати дану ділянку і вимагати оплату коштів за користування землею.
— Які основні складові та цілі просторового плану для міста та громаді? 
— У нас на даний час на садових товариствах в Кошарах не можуть нічого проєктувати і будувати.
Самостійно представники села Кошари теж нічого не можуть проєктувати і будувати. У селі Сичавка ми користуємося старим генпланом, але хотілося б добавити йому території для розвитку і нових направлень залучення інвестицій до населеного пункту. Тому ми хотіли б розробити йому новий генеральний план. У нас всі бази відпочинку сичавські, наразі знаходяться за межами населених пунктів. А це, згідно з законодавством, яке набрало чинності в 2010 році, незаконно. І ми хочемо їх внести в межі села, щоб у них все було правильно, щоб це можна було оформити і платити всі податки.
— Яка основна необхідність розробки цього плану саме у цей момент, у період війни?
— Річ з тим, що зі всіх громад у Одеській області лише наша громада у 2021 році зробила всі вихідні дані. І ми єдині, хто можемо цю документацію робити. Тому на даний час, Одеська обласна військова адміністрація дивиться на місто Южне, як на пілотний проєкт Одеської області. І ми також зацікалені в цьому, і є визначені теміни дії. Тому не хотілось би чекати, коли документація втратить чинність і нам знову довелось би втрачати бюджетні кошти на нову документацію.
— Ви сказали, термін дії, там якийсь певний відведений час для реалізації? 
— Це точна документація, а саме — три роки в термін дії. Тобто до 2024 року ми маємо завершити.
— 15 мільйонів гривень, які виділять для розробки цього проєкту бентежить всіх жителів громади. Це питання активно обговорюється в соціальних мережах. Поясніть, чому важливо інвестувати у просторовий план, особливо в умовах війни та кризи в країні?
— Саме через ці терміни дії документації. Річ у тому, що в 2021 році, коли затвердили ці закони нові та внесли зміни, вони встановили терміни. Ми через війну вже «зірвалися» з запланованих строків, але ми хочемо хоча б в останні терміни вписатись. Там вказано, що дана документація повинна бути набрати чинності і бути внесена до земельного кадастру та спеціального містобудівного кадастру до 01.01..2026 року. Виходячи з цього випливає ситуація: якщо ми навіть зараз розпочнемо, документація буде розроблена в кінці 2024 або ж навіть вже в 2025 році. І потім ще враховуючи, що у нас центром громади є місто, то необхідно буде пройти комплексну експертизу, пройти Верховну Раду (тому що зміна меж міста Южного). До речі, змінити межі Южненська громада намагалася ще в кінці 90-х, але нам це вдалося лише враховуючи нинішню забудову, без врахування перспективи. Наразі місто Южне та громада в цілому обмежена в розвитку. І на даний час дуже багато мешканців села Сичавка та Кошари намагаються узаконювати свої об'єкти, але не можуть, тому що відсутня документація. Тому так.
— А чому саме 15 мільйонів? Це якась фіксована сума? 
— Ні, ми робили запити по всім організаціям: і в Київ, і в Львів, і по різним містам розсилали. І обрали найменшу пропозицію.
— Яким чином ці гроші мають сприяти реалізації просторового плану та поліпшення умов для мешканців?
— Щодо умов для мешканців, як я вже зазначив, це вирішення земельних спорів. Там буде відображено, де йде порушення меж, чи неправильно внесені замельні ділянки. У нас вже є судові конфлікти між сусідами. Ми внесемо їм точність, щоб і вони знали, і суд, що там і як повинно бути. Це також можливість визначати інвестиційні проєкти. У нас вже є пропозиції щодо створення нового технопарку в нашій громаді, але для цього потрібна відповідна документація, без цього ніяк. Це також залучення державної підтримки на інженерні мережі, на дороги, а це питання теж потребує наявність містобудівної документації та внесення її до баз даних. 
— А як планується забезпечення прозорості в використанні цих коштів?
— Ну, річ у тім, що закупівлі будуть проводитися і проводяться публічно. І там буде оплата лише після виконання, потім ще комплексна експертиза державна. Це все буде перевірятись.
— Усі витрати можна буде знайти у якомусь вільному доступі? 
— Ми повинні постійно звітувати перед Радою про всі кошти, які ми використовуємо за кожен рік, це все буде в звітах відображено.
— Чи були проведені консультації з громадськістю та експертами перед прийняттям рішення про виділення цих коштів?
— Виділення коштів було заплановано ще на 22-й рік, розпочалася війна, ми не витрачали кошти і не оголошували тендер. Потім вже коли ситуація більш-менш стабілізувалася і в нас обласна військова адміністрація поставила це питання на контроль, ми винесли його на сесію і сесія виділяла кошти.
— Як цей просторовий план співвідноситься з актуальними потребами та стратегією розвитку міста і громади?
— Згідно з законодавством, ми не можемо навіть стратегію повноцінно розробити без даної документації. Тому що там передбачено, що ми повинні розробляти стратегію відповідно до затвердження містобудівної документації. А в нас містобудівна документація забезпечена на відсотків 40, тому як ми можемо повноцінно робити стратегію, що ми навіть не знаємо і не бачимо, що і де буде розвиватися? Або може розвиватися…

381008708_612218811071181_3130395985911336261_n.jpg