Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

20.06.2023 11:14

Довідник безбар'єрності

default-for-import.jpg

Бар’єри бувають різні. Сходинки, бордюри та високі пороги – це перешкоди фізичні, просторові. Але є бар’єри економічні та освітні, коли у людини немає можливостей отримати гідну роботу чи доступ до якісної освіти через те, що вона якось відрізняється від інших. Є бар’єри у ставленні до людини через певні ознаки (вік, стать, колір шкіри, мова), коли вона відчуває своє виключення із соціуму і не має можливості реалізувати свої амбіції та громадянські права.
Усі ці бар’єри шкодять не тільки певній групі людей, вони шкодять усьому суспільству. Адже ми втрачаємо величезний потенціал, відмовляючись взаємодіяти з різними людьми, у кожного з яких свій унікальний досвід. Втрачений потенціал — це втрачені можливості для всіх нас.

Саме тому безбар’єрне та відкрите суспільство, де кожен відчуває, що до нього ставляться з повагою попри будь-які ознаки й статуси, і знає, що у нього є рівний доступ до можливостей, має перспективи для розвитку. Саме тому Україна має будувати безбар’єрність. Поступово, але невпинно, через впровадження в Україні безбар’єрного простору.
Ця мета буде досягнута завдяки виконанню завдань Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. В рамках її реалізації проводиться інформаційно-просвітницька кампанія «Україна без бар’єрів».
Що залежить від кожного з нас? Почнімо з мови, якою говоримо. Мова відображає суспільні настрої. Саме вона швидко реагує на ті зміни, що відбуваються навколо нас.Без штучних бар’єрів та виключень — саме таким має бути спілкування між всіма громадянами в цивілізованій країні.


За ініціативи першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, українськими та міжнародними експертами був створений «Довідник безбар’єрності» — гід з коректного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови. Довідник розкаже, як говорити з повагою до людей, як писати та звертатися, щоб все суспільство не створювало штучних бар’єрів та виключень. Так крізь нашу мову безбар’єрність ставатиме новою суспільною нормою.


«Довідник безбар’єрності» за посиланням https://bf.in.ua/