Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

22.06.2023 09:13

Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні

6493e6ba78e88__thumb-newsDocument-564x376-b77d.jpg

Щороку 22 червня український народ вшановує пам'ять мільйонів жертв Другої світової війни. Офіційна дата була встановлена Указом Президента України від 17 листопада 2000 року №1245\2000 «Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні».
         Україна постраждала у Другій світовій як ніяка інша республіка тодішнього Союзу. Український напрям був головним на Східному фронті: тут діяли від 50 до 75% дивізій Вермахту і половина всіх радянських сил. Окупаційний режим, встановлений нацистами в Україні, на той час був одним із найжорстокіших у світі.
          Український народ зробив значний внесок у перемогу над нацистською Німеччиною та її союзниками. Ціною надзвичайних втрат серед українців та представників інших народів, які проживали на території України упродовж 1939–1945 років. Найтяжчі – демографічні, які оцінюють у понад 10 мільйонів осіб.
          Українці  пам’ятають жахливі наслідки війни, віддають належне подвигу і вшановують пам’ять жертв Другої світової. Переживши з великими втратами війну,  ми ніколи не хотіли її повторення.
            На жаль, сучасний російський режим вирішив повторити шлях гітлерівської Німеччини. Понад вісім років тому всупереч всім міжнародним домовленостям російська влада анексувала український Крим та окупувала частину територій Донецької й Луганської областей. Присвоюючи собі перемогу у Другій світовій війні, говорячи про свою винятковість, намагаючись нав’язати власний світогляд іншим, зруйнувати міжнародну систему безпеки, російська армія 24 лютого 2022 року розпочала широкомасштабне вторгнення на територію України.     
            Як і нацисти в 1941-му, російська армія вдалася до бомбування території всієї України, порушила державний кордон у межах північних, східних та південних областей України. Однак на заваді стали українці – згуртовані, єдині, готові захищати свою землю.
        Зараз, як і вісімдесят два роки тому, Україна воює з підступним агресором. Сьогодні це путінська росія. Перемога над нацизмом стала можливою завдяки об’єднанню десятків країн і народів. Задля перемоги над рашизмом навколо України так само об’єдналися країни і мільйони людей у всьому світі.
         Тож сьогодні ми вшановуємо пам’ять загиблих у роки Другої світової війни, сучасної російсько-української війни, борців за незалежність України, жертв нацистських таборів та російських окупаційних військ.
І українці впевнені: разом здолаємо, разом витримаємо, разом переможемо!