Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

19.06.2024 14:41

Порядок припинення трудових відносин з директором товариства за власним бажанням

6672c423cc1d7__1-Банер-Порядок-припинення-трудових-відносин-з-директором-товариства-.jpeg

Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці повідомляє, що в ході контрольних заходів з питань додержання законодавства про працю встановлені непоодинокі випадки допущення порушень в частині порядку припинення трудових відносин з керівниками товариств.
Звертаємо увагу, що керівник товариства не може бути звільнений лише за власним бажанням та за власною ініціативою, спираючись на права, передбачені законодавством про працю.
Звільнення директора – це досить складна процедура зміни керівника юридичної особи.
Директор є не лише найманим працівником, а ще й виконує роль виконавчого органу товариства. 
Саме тому процедура по звільненню директора за власним бажанням передбачає декілька етапів, зокрема, таких як проведення загальних зборів та погодження звільнення директора, а також призначення нового керівника.
Рішення загальних зборів учасників товариства оформлюють протоколом і воно має містити згоду на припинення трудового договору з директором на підставах, визначених Кодексом законів про працю України, в обумовлений строк, а також інформацію про обрання нової особи на цю посаду або призначення тимчасового виконувача обов’язків директора.
Само по собі рішення про звільнення директора, прийняте загальними зборами не призводить до автоматичного припинення трудових відносин. Дане рішення може бути лише передумовою для розірвання трудового договору.
Протокол загальних зборів учасників, яким зафіксовано прийняття рішення про звільнення директора та призначення нового, є підставою для видання наказу про звільнення та проведення з директором остаточного розрахунку.
Після проведення загальних зборів учасників, на якому було прийнято та затверджено рішення про звільнення, директор, як виконавчий орган приступає до оформлення звільнення шляхом видання розпорядження (наказу), де повідомляє про те, що з такої-то дати вважає себе звільненим на підставі його заяви про звільнення за власним бажанням та рішення, прийнятим загальними зборами учасників.
Наголошуємо, що проведення виплати усіх належних сум при звільненні в день звільнення – зобов’язання яке покладено саме на директора що звільняється.
Також повідомляємо, що звільнення і призначення нового директора не може відбуватись в один день, - призначення новообраного директора здійснюється наступного дня після звільнення вже колишнього керівника, адже юридична особа не може існувати без призначеного керівника.


Головний державний інспектор 
відділу з питань праці Управління
інспекційної діяльності в Одеській області
Південного міжрегіонального управління
Державної служби з питань праці України                           Людмила МАРТУС