Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

28.05.2024 09:42

Включайся в бюджет громади!

66557d1870188__1.png

Хочеш дізнатися більше про те, як наповнюється, як витрачається бюджет твоєї громади і як ти можеш вплинути на те, аби покращити ці процеси? Тоді дізнавайся найцікавіше про бюджетний процес уже зараз!

Цього року твоя громада бере участь у проєкті «Бюджетна партисипація від А до Я», який реалізується Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» https://www.facebook.com/ProbudgetUA за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» https://www.facebook.com/USAIDhoverla. Нині у громаді проводиться інформаційно-просвітницька кампанія #включайся_в_бюджет_громади, в межах якої всі жителі можуть дізнатися більше про бюджет громади та як долучитися до надання пропозицій до бюджету-2025. Крім того, ми підготували серію інформаційних матеріалів про те, як ефективно включатися в бюджетний процес та просувати свої ідеї для втілення у громаді.

А почнемо ми з інструментів партисипації, аби розуміти, про що, власне, буде йтися в наступних публікаціях. 

Отже, що таке інструменти партисипації? Залучення громадян, жителів територіальних громад до ухвалення рішень називається партисипація. Цей термін (від англ. participate – «брати участь») означає участь, залучення громади, учасницьке прийняття рішень, учасницьке управління. Жителі громад мають бути зацікавлені брати участь у заходах, спрямованих на поліпшення якості життя, та долучатися до вирішення питань, що становлять суспільний інтерес.

Є два види участі: громадська (Civic Engagement) та публічна (Public Participation).

Громадська участь (громадянська, горизонтальна) – самоорганізація членів певної громади для спільного прийняття рішень та вирішення конкретних проблем. Публічна партисипація (вертикальна) – участь жителів у формуванні та реалізації державної або місцевої політики; взаємодія громадян з місцевими, регіональними та центральними органами влади.

Інструменти партисипації – це практичні, прикладні речі, за допомогою яких можна і потрібно робити життя у громадах комфортнішим, зручнішим та продуктивнішим, використовуючи діалог між владою і представниками громади. Основи таких інструментів закріплені в законах України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про звернення громадян», особливості застосування – у межах конкретної громади: у Статуті або ухвалених для конкретної громади деталізованих положеннях. У Статуті громади мають бути ретельно прописані механізми громадської участі, передбачені чинним законодавством. 

У наступних публікаціях ми розповімо детально про 10 найкращих інструментів партисипації, тож стеж за нашими постами з хештегом #включайся_в_бюджет_громади!

Ця публікація створена Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.