Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

13.03.2023 09:49

22 березня визначається Всесвітній день водних ресурсів

640ed5ea94424__djlf.jpg

          День водних ресурсів бере свій початок з Конференції з навколишнього середовища і розвитку (ЮНСЕД), що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро. Генеральна Асамблея ООН (резолюція 47/193 від 22 грудня 1992 року) ухвалила офіційне рішення про щорічне відзначення Всесвітнього дня водних ресурсів, щоб нагадати всім жителям планети про значення і важливість води для існування життя на Землі. З 1993 року офіційно на всій планеті стали святкувати Всесвітній день водних ресурсів.

            У 2023 році Всесвітній день води відзначатиметься під гаслом «Стань тими змінами, які  ви хочете бачити у світі» і буде спрямований на вирішення проблем із водопостачанням та якістю води, яку споживає людство. Кожна людина  може обрати  для себе шляхи вирішення проблем у сфері водопостачання та санітарії, навіть  незначні дії, якими б вони не були, допоможуть у вирішенні водної кризи.

        Вода — це одне з найбільших багатств України, вічна цінність, до якої ми повинні відноситися з повагою, не завдаючи їй шкоди та пильно оберігаючи. Адже вода — це дзеркало минулого і сучасного. Сьогодні вода — один з основних природних ресурсів людства. Нічого у світі не може існувати без води. Вода – найцінніший ресурс планети, найдорожчий скарб та найнебезпечніша стихія. Про її значення та цінність мають пам’ятати всі: і дорослі і малі.

     Також не варто забувати, що всі живі тварини і рослини складаються з води: тварини та риби - на 75%, медузи - на 99%, картопля - на 76%, яблука - на 85%, помідори - на 90% , огірки - на 95%, кавуни - на 96%. Навіть людина складається з води, 86% води міститься в тілі у новонародженого і до 50% у літніх людей. Якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, то у неї виникає сильна спрага. Якщо відсотки втраченої води збільшиться до 10 %, то у людини почнуться галюцинації. При втраті 12% води людина не зможе відновитися без допомоги лікаря. При втраті  20% води  людина помирає.  Вода дуже корисна, наприклад, вона допомагає знизити ймовірність серцевого нападу. Під час досліджень вчені з’ясували, що ті люди, які п’ють близько шести склянок води в день, менше схильні до ризику серцевого удару на відміну від тих, хто п’є всього дві склянки.

Інтенсивний розвиток промисловості та сільського господарства, збільшення населення, освоєння нових територій і пов’язане з цими процесами різке збільшення водокористування суттєво впливають на стан водних ресурсів. У найбільш освоєних районах земної кулі нині не залишилось річкових басейнів, гідрологічний режим яких не був би порушений господарською діяльністю людини.

Прості кроки, які може зробити кожен щоб жити з водою і вберегти водні ресурси для майбутніх поколінь:

  • вживати всіх заходів економії при використанні води в побуті;
  • не використовувати фосфатні миючі засоби, бо фосфати призводять до загрозливого «цвітіння» водойм;
  • користуватися пральною та посудомийною машинами при повному завантаженні;
  • не засмічувати водойми побутовими відходами;
  • не мити машини на берегах річок та озер.

        Не дарма Бенджамін Франклін колись сказав «Ми пізнаємо цінність води лише коли колодязь пересихає». Слід пам’ятати, що знищити завжди легко, а відродити не завжди можливо. Тож давайте  усвідомимо, що без зміни нашого особистого ставлення до навколишнього середовища,  жодні закони чи природоохоронні заходи не зможуть змінити ситуацію на краще. Кожен з нас повинен зробити якусь маленьку добру справу для збереження, охорони та відтворення водних ресурсів. А що саме зробити, хай вам підкаже серце. Не відмовляйтесь від добрих справ, адже все, що ви зробите, принесе вам натхнення та повернеться сторицею. Не будьте байдужими та візьміть участь у розчистці й відновленні водних джерел, річок, струмків, дбайте про їх чистоту.

Не будьте байдужими до свого майбутнього!

І пам’ятайте, що якісна вода – це основа вашого здоров’я.

«Скільки криниць на землі, стільки й зірок на небі».

А якщо  Вам довелось бачити, як падає зірка, знайте - десь замулилось джерело.

Отже, щоб не згасали зірки, оберігайте живі криниці!

  Перегляньте разом із сім’єю цікавий та пізнавальний ролик про фосфати та зробіть    висновки кожен для себе https://www.youtube.com/watch?v=2MYnNtNmCE0