Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

29.11.2023 12:32

Сьогодні в Южненській громаді відбулася робоча зустріч «СПІВПРАЦЯ ЗАДЛЯ ЗАХИСТУ ГРОМАДИ ВІД ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ».

6567137bea499__406013530_648845780741817_9073210590439143325_n.jpg

Сьогодні в Южненській громаді відбулася робоча зустріч «СПІВПРАЦЯ ЗАДЛЯ ЗАХИСТУ ГРОМАДИ ВІД ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ».
Метою заходу стала презентація проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоровʼя»,
зокрема за напрямком «імунізація», обговорення показників охоплення вакцинацією від COVID-19 та плановими рутинним щепленнями в громаді, планування подальших спільних кроків щодо покращення показників вакцинації із залученням медиків, освітнього сектору, місцевої влади, лідерів суспільної думки, ГО та ЗМІ до промоції вакцинації в рамках реалізації завдань проекту за напрямками «імунізація» та «комунікація».
Учасниками стали представники керівництва громади, профільний заступник, головний лікар, КНП
«Южненський ЦПМСД», головна медична сестра, проактивні у питаннях імунізації сімейні лікарі та медичні сестри, керівники відділів освіти, комунікацій та охорони здоровʼя Южненської міськради, директори загальноосвітніх навчальних закладів та закладів дошкільної освіти громади; старости населених пунктів громади; представники громадських організацій, які опікуються питаннями імунізації/здоровʼя груп ризику; представники 3MI, волонтери та активісти громади; представники проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоровʼя», Одеського обласного Центру контролю та профілактики хвороб.
На початку заходу керівниця управління освіти Олена Баранецька наголосила на важливості цього заходу.
«Коли ми приймаємо діток, медики у себе, а освітяни у себе — ми всі з вами дивимося на те, чи є у дітей щеплення відповідно до календаря. Коли я у своїх дітях сумніваюся, то одразу дзвоню і уточнюю цю інформацію. Ми знаємо, що це є дуже важливим питанням, відчули це в останні декілька років, коли був ковід (важливість імунізації і чому зараз вже немає світової пандемії). І це питання відпрацьовувалося роками. Якщо взяти до увагу історію, то дуже багато хвороб було подолано завдяки імунізації. Якраз через свідомість людей ці хвороби для нас з вами, сучасників, не є такими небезпечними. Тому питання дуже важливе і нагальне. Я думаю, що експерти нададуть нам інформацію. Я дуже рада, що нам відібрали у цей проєкт, тому що коли ми подавали заявку — дуже на це сподівалися», — сказала Олена Баранецька.
Також для гостей громади були підготовлені символічні подарунки. 
Олена Камалова-Кутинець, заступниця начальника управління економіки - начальниця відділу зовнішньої діяльності, інвестицій та туризму Южненської міської ради презентувала нашу громаду, демонструючи відповідне відео. 
Цей проєкт наразі реалізований всього у восьми регіонах. За словами Олени Теряєвої, експертки з громадського здоровʼя, наступного року його географію планують розширювати.
Донором проєкту є агентство федерального уряду США “USAID”. Ключовими національними партнерами є:
• Міністерство охорони здоровʼя України;
• Центр громадського здоров'я;
• ЦКХП;
• Офіс Першої Педі, Координаційний центр з психічного здоровʼя при КМУ.
Ціллю проєкту є посилення спроможності уряду України; Запобігати, виявляти та реагувати на загрози
громадському здоров'ю; Забезпечувати надання критично важливих функцій громадського здоровʼя в кризовий період; Захищати здоровʼя всіх українців, у тому числі вразливих та маргіналізованих груп
населення.
Ключові заходи
•Розвиток навичок і компетенції персоналу ЦКПХ у сфері ММСП, епіднагляду та аналізу даних, епіднагляду за НІЗ, кризової комунікації
• Надання доступу до навчальних курсів через розміщення на платформі ЦГЗ
• Підтримка бригад швидкого реагування ЦКП/розробка нормативних документів, навчання персоналу та закупівля обладнання
• Міні МВМ для фахівців з ГЗ та інші програми навчання
•Розробка та/або адаптація алгоритмів, посібників, керівництв для реагування на спалахи інфекційних захворювань і РХБЯ загроз; розробка/адаптація стратегій заходів з забезпечення інфекційного контролю
•Стратегічні комунікації, позиціонування та брендинг ЦКПХ
• Посилення комунікаційних підрозділів ЦКПХ; інформаційні/комунікаційні кампанії, наприклад, COVID-19, рутина імунізація
• Представлення найкращих міжнародних практик та посилення компетенції ЦКПХ для збільшення охоплення імунізацією
• Пакет технічної допомоги для ЦКПХ фокусних областей
Відтак, в Южненській громаді буде проведено 9 просвітницьких зустрічей з населенням, де будуть залучені різні цільові аудиторії — представники місцевої влади, батьки, освітяни, ВПО, соціальні працівники, колективи закладів та установ тощо.

406066566_648845810741814_755613590550157167_n.jpg 406072012_648845760741819_6953382463169416767_n.jpg