Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

11.10.2023 17:23

Відбулося чергове засідання робочої групи щодо перейменування міста

6526afe79f2fd__1111111111111111111111.jpg

Сьогодні, 11 жовтня, відбулося чергове засідання робочої групи щодо перейменування міста. На ньому розглянули питання, щоб включити до списку назв, які будуть представлені на громадському обговоренні, варіант «Південне». Саме ця назва була найпоширенішою серед містян, але не була включена до списку для громадського обговорення. 
У критеріях, які розробила робоча група, було встановлено, що майбутня назва не має бути прикметником. Володимир Новацький має протилежні докази, які сьогодні і представив на засіданні. 
«Говорили, що назва має бути іменником. Але нас вводили в оману цим. Я з’ясував всі ці питання. Комісія стандартів державної мови надає відповіді на це. Я звернувся і попросив офіційне заключення, яке отримав сьогодні. Там йдеться: «Звертаємо вашу увагу на те, що відповідно до пункту 12 статті 8 Закону пропозиції щодо перейменування населених пунктів подають на розгляд Верховної Ради України органи місцевого самоврядування, військові та військово-цивільні адміністрації на підставі консультацій з громадськістю та  з урахуванням рекомендацій Національної комісії зі стандартів державної мови. Комісія розглянула вашу пропозицію щодо зміни назви Южне на Південне і в межах повноважень повідомляє, що запропонована назва Південне не суперечить чинним нормам української мови і зафіксованому в словниках стандарту», — оголосив Володимир Новацький.
Це викликало дискусію серед членів робочої групи, адже деякі зауважували те, що «Південне» не набрало відповідної кількості балів по критеріях відбору (лише 2 з 6). Втім, заступник міського голови - начальник управління правового забезпечення та взаємодії з державними органами Леонід Нейков наголосив, що саме думка мешканців має бути найголовнішим критерієм.
«Думка мешканців має бути основною. Відповідно до статистичних даних, 75% мешканців «за» включення назви «Південне» до переліку назв для перейменування міста», — сказав Леонід Нейков.
Після чого провели голосування, де «за» включення назви «Південне» до списку проголосувала більшість — 18 осіб. Рішення прийняте. 
Крім цього, за зверненням освітян, вирішили вилучити зі списку назву «Порт-Оріяна». Відтак, на громадське обговорення буде винесено 12 назв: Аджалик; Аксинськ; Аненталь; Оріяна; Південне; Порт-Аненталь; Доброморськ; Мореслав; Портовськ; Причорноморськ; Сонячноморськ; Тилігул.
Нагадуємо, що голосування розпочнеться вже завтра. З 12 до 15 жовтня з 10:00 до 20:00 у ПК "Дружба" можна буде заповнити паперову форму для голосування. З 12 до 17 жовтня триватиме голосування в онлайн-форматі.