Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

18.09.2023 11:02

Про сімейні форми виховання

6508041e0545e__fgdzndnb.jpg

Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає актуальнішою і болючішою темою для нашого суспільства. Діти, які втратили батьків, або їхні батьки в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов’язки, потребують родинного тепла і виховання. Існують такі форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ю: усиновлення, опіка/піклування, прийомні сім’ї (ПС), дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ). Також є оплачувана соціальна послуга - сімейний патронат та безоплатна послуга-наставництво.
 Усиновлення
Усиновлення - це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов’язками, як із боку дорослих, так і з боку дітей. Питання усиновлення регламентується Сімейним кодексом України, де визначено які особи можуть та не можуть бути усиновлювачами, яких дітей можна усиновити та правові наслідки усиновлення.

Опіка та піклування
Опіка та піклування над дітьми - це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опіка та піклування встановлюється з метою виховання неповнолітніх дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав або з інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів цих дітей. Опіка та піклування оформлюється переважно родичами дитини. 
Держава здійснює повне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Державні соціальні стандарти на утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, встановлюються на рівні, не меншому за встановлений прожитковий мінімум для осіб відповідного віку, незалежно від того, де така дитина перебуває на утриманні та вихованні.
Державні соціальні стандарти і нормативи встановлюються щодо:
1.    мінімального матеріального забезпечення, витрат на харчування, одяг та взуття;
2.    житлового забезпечення таких дітей після досягнення ними 18-річного віку, якщо вони не мають свого житла відповідно до житлових нормативів або мають житло з характеристиками, нижчими за встановлені нормативи;
3.    забезпечення гарантованого першого робочого місця, яке не може бути змінено за бажанням роботодавця протягом трьох років з моменту початку роботи, а в разі неможливості надання робочого місця — встановлення грошової компенсації на цей період, яка виплачується за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів;
4.    мінімальної разової державної фінансової допомоги по закінченні такими дітьми виховного, навчального закладу чи при закінченні перебування у різних формах влаштування після досягнення ними 18-річного віку;
5.    мінімального щомісячного утримання таких дітей за умови навчання їх у вищих навчальних закладах до досягнення ними 23-річного віку;
6.    мінімального медичного обслуговування;
7.    мінімального забезпечення іграшками, що сприяють розвитку, спортивним інвентарем, газетами та журналами відповідного дитячого, юнацького загально- пізнавального та виховного спрямування;
8.    мінімального грошового забезпечення батьків-вихователів, прийомних батьків.
Кабінет Міністрів України може встановлювати інші мінімальні соціальні стандарти, нормативи споживання та нормативи забезпечення.
Прийомна сім’я
Прийомна сім’я - це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Держава опікується такими сім’ями, надає житло, виділяє кошти на утримання дітей. Фінансування прийомних сімей здійснюється за рахунок державного бюджету. Державна соціальна допомога на дітей призначається прийомним батькам на кожну прийомну дитину в грошовій формі.
Призначення і виплата державної соціальної допомоги та грошового забезпечення здійснюються управліннями праці і соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, структурними підрозділами з питань праці і соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах рад за місцем проживання дитини.
Виплата державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у прийомних сім’ях, грошового забезпечення прийомним батькам, а також сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за прийомних батьків здійснюється за рахунок коштів, передбачених у загальному фонді державного бюджету Міністерства соціальної політики за відповідною програмою, згідно з Порядком призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом "гроші ходять за дитиною"
Заощаджені протягом року бюджетні кошти вилученню не підлягають і використовуються прийомними батьками для задоволення потреб прийомних дітей у наступному році.
Перелік пільг, на які мають право прийомні сім'ї:
1.    оплата за газ, світло, воду – 30% (в деяких регіонах цифра може змінюватися за рішенням місцевої влади, але менше названої бути не може);
2.    харчуються в школі прийомні діти безкоштовно;
3.    за рішенням адміністрації, прийомній сім'ї можуть виділити кошти на ремонт кімнати для дітей, придбання необхідних меблів;
4.    безкоштовний проїзд для дітей на міських автобусах (трамваях, метро і т. д.), крім таксі;
5.    прийомні діти можуть безкоштовно навчатися в школах додаткової освіти за обраним напрямом (музика, танці тощо), а так само ходити на гуртки (крім комерційних);
6.    прийомним дітям виділяються безкоштовні путівки в табори відпочинку і санаторії;
7.    якщо дітей в сім'ї троє і більше, включаючи рідних, то на пільги мають право всі діти, причому, додається можливість одержання ліків безкоштовно для дітей до 6 років;
8.    безкоштовно сім'ї надається можливість отримати ділянку землі під фермерське господарство, розширити його, якщо кількість дітей збільшиться, отримати кредити або позики для розвитку господарства на пільгових умовах, а так само для будівництва житла для сім'ї.
Всі пільги і виплати повинні оформити в органах соціальної політики прийомні батьки після того, як підпишуть договір про прийомну сім'ю. Коли термін договору закінчується, для прийомної сім'ї припиняється дія всіх пільг і виплат.
Кабінет Міністрів України може встановлювати інші мінімальні соціальні стандарти, нормативи споживання та нормативи забезпечення.

Приємно усвідомлювати, що кожного дня все більше і більше наших співгромадян відкривають свої серця і двері домівок для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Дякуємо всім усиновлювачам, прийомним батькам, батькам-вихователям, опікунам! Ви відкрили дитині своє серце і душевне тепло. Хай повниться щасливим дитячим сміхом ваша домівка. Хай ростуть здоровими і успішними ваші діти. А тим, хто бажає отримати додаткову інформацію, щодо сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, ми завжди раді допомогти.

Детальну інформацію можна отримати у  службі у справах дітей Южненської міської ради Одеського району Одеської області  (м. Южне, пр-т Григорівського десанту, 18, каб. № 109; прийомні дні: вівторок та четвер з 14.30 до 16.30,  телефон 3-30-50).