Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

20.04.2023 16:29

Інформація для власників пасік!

64413fb03ec8a__700x371-t_1_0a51064b10738ab206d962b7637cb94e.webp

Щороку бджолярі проводять важливий захід – весняну ревізію бджіл. Ця процедура проводиться відразу після закінчення зимівлі, огляду вуликів і вирішення виявлених проблем.

Весняна ревізія бджолосімей проводиться для визначення стану кожної сім’ї та підбору оптимальних методів вирішення виявлених проблем.

Весняна ревізія бджіл допомагає визначити:

  • кількісні та якісні характеристики кормів;
  • силу бджолосім’ї;
  • стан матки та розплоду, наявність засіву;
  • загальний санітарно-гігієнічний стан гнізда.

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 № 338 визначено, що спеціалістами ветеринарної медицини щорічно до 15 травня проводиться весняний облік пасік за результатом проведення ветеринарно-санітарних заходів, відомості про що вносяться в додаток до паспорта пасіки посадовою особою територіального органу компетентного органу.

Під час здійснення весняної ревізії фахівець проводить клінічний огляд бджоло-сімей, відбирає патологічний матеріал (підмор бджіл та розплід) для проведення лабораторних досліджень на інфекційні та інвазійні захворювання, а саме: американський та європейський гнильці, нозематоз, варооз та акарапідоз.

За результатом клінічного огляду та лабораторних досліджень вносяться відомості у паспорт пасіки та засвідчується її ветеринарно-санітарний стан.

Під час проведення весняної ревізії зареєстрованих пасік проводиться клінічний огляд 10% наявних бджолосімей, від яких відбирається патологічний матеріал для проведення лабораторного дослідження на варооз, нозематоз, акарапідоз бджіл та 1% на Європейський та Американський гнильці.

У разі виникнення питань та для надання консультативної допомоги звертатись до  районної державної лікарні ветеринарної медицини.