Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

13.04.2023 09:23

Служба у справах дітей Южненської міської ради Одеського району Одеської області інформує щодо дотримання вимого пожежної безпеки

6437a04348b51__ілаомплошмшлмоп.jpg

Служба у справах дітей Южненської міської ради Одеського району Одеської області інформує батьків, опікунів, піклувальників, прийомних батьків щодо дотримання вимого пожежної безпеки в побуті та діям при виникнення пожежі. Питання пожежної безпеки для дітей і підлітків дуже важливі, тому, батьки повинні приділяти належну увагу цьому питанню. Як правило, якщо виникає пожежа, то це трапляється раптово і вогонь поширюється дуже швидко. Не розгубитися в такій ситуації неможливо, а якщо у дитини не досить знань, як поводитися при пожежі, то ситуація може виявитися плачевною.

Виховуючи дитину, слід пояснювати йому, які дії можуть призвести до небезпечних ситуацій. Наприклад, деякі види ігор, перебування у небезпечних для життя і здоров’я місцях, можуть стати причиною пожежі.

Дитина має розуміти, чому пожежі небезпечні, шкідливий дим, і що гірше, вогонь або дим. Залишатися в палаючій квартирі або як-то (і як саме) з неї вибиратися. Чи варто намагатися гасити пожежу самостійно і кого покликати на допомогу, якщо вдома немає дорослих.

На всі ці питання у дитини повинні бути вичерпні відповіді, дозволяють приймати правильне рішення в критичній ситуації.

Дотримання правил пожежної безпеки у побуті пов’язано з використанням електричних побутових приладів, газових пальників і займистих предметів. Для того, щоб уникнути виникнення пожежі вдома, батьки повинні пояснити дітям вимоги щодо пожежної безпеки в побуті.

  • Сірники, запальнички та інші предмети, за допомогою яких можна розпалювати вогонь не іграшка. Батьки повинні прибирати їх подалі від дитячих очей, а діти, якщо натрапили на подібні знахідки, ні в якому разі не повинні брати їх в руки.
  • Не можна використовувати переносні електричні обігрівачі для сушіння білизни.

Не можна залишати електричні прилади без нагляду, вони можуть стати причиною пожежі.

  • Виходячи з дому, слід перевірити, чи вимкнені чи електричні прилади, газ і світло. Замикання або газова пічка можуть стати причиною загоряння.
  • Під час відключення електрики багато сімей використовують воскові або парафінові свічки для локального освітлення приміщення. Діти з задоволенням спостерігають за танцює язичком полум’я і навіть грають з ним. Слід бути дуже обережними з палаючими свічками, так як незахищене полум’я може легко перекинутися на найближчі предмети і стати причиною загоряння.
  • У квартирах з несправною або старої електричною проводкою не можна користуватися електричними приладами. Не можна перевантажувати стару проводку, оскільки вона може призвести до замикання і займання. Діти повинні знати про це.
  • Розетки слід закривати спеціальними захисними екранами або насадками.
  • Зараз практично у кожного школяра є мобільний телефон. Поясніть дитині, що залишати його на підзарядному пристрої без нагляду дуже небезпечно.