Логотип

Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

14.08.2024 15:44

Безпечне використання агрохімікатів під час польових робіт: Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці консультує

7ec43e98-10e2-4be1-b75a-01207bec641c.jpg

 Сільгосппідприємства південних районів Одеської області проводять роботи, пов’язані з застосуванням хімічних сполук та різноманітних агрохімікатів для того, щоб отримати гарний врожай. Але з шкідливими препаратами потрібно працювати, суворо дотримуючись вимог законодавства з охорони праці, щоб уникнути отруєнь працівниками. Саме на це спрямована робота фахівців Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці: не допустити травмування людей через недотримання положень законодавства з питань безпеки.

Відповідальність за стан охорони праці під час проведення польових робіт із застосуванням агрохімікатів наказом керівника покладається на головного агронома.                

       Перед початком цих робіт відповідальна посадова особа повинна  ознайомити працівників, що залучаються до роботи з шкідливими та небезпечними препаратами, з їхньою характеристикою, особливостями дії на організм людини, засобами застереження, виробничої і особистої гігієни. Провести позаплановий інструктаж з питань охорони праці, ознайомити їх із заходами надання першої долікарської допомоги при отруєнні. 

Серед профілактичних заходів важливе значення має недопущення до роботи з пестицидами осіб, які мають протипокази за станом здоров’я.

Категорично забороняється допускати до роботи з пестицидами вагітних, жінок-годувальниць, підлітків до 18 років, чоловіків понад 55 і жінок віком понад 50 років, а також осіб, які мають різні хронічні недуги, не допускаються на оброблені пестицидами сільськогосподарські ділянки діти дошкільного та шкільного віку.

До роботи з хімікатами можна допускати лише тих працівників, які пройшли медичний огляд.

Тривалість робочого дня при роботі з високотоксичними пестицидами — 4 години, з іншими — не більше 6 годин.

На місцях праці з пестицидами забороняється зберігати і вживати їжу, пити, курити, працювати без спецодягу і засобів індивідуального захисту.

        Роботодавець зобов’язаний  видавати працівникам безкоштовно за встановленими нормами спецодяг, засоби індивідуального захисту, а також мийні і знешкоджувальні засоби, забезпечити їх аптечками та питною водою.

     Всі працівники, які виконують ці роботи, задля власної безпеки та безпеки інших працівників зобов’язані дотримувати  виробничу дисципліну, вимоги законодавчих та нормативно-правових  актів з охорони праці.

Отже, тільки при суворому дотриманні регламентів застосування пестицидів та інших агрохімікатів, вимог санітарних норм і правил при роботі з ними можна забезпечити не лише захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, а й зберегти особисте здоров’я та довкілля.