Логотип

Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

24.07.2024 16:16

ОБЕРЕЖНО! ПОЧИНАЄ ЦВІСТИ АМБРОЗІЯ

66a0ff55ba544__maxresdefault.jpg

          У більшості регіонів нашої країни у серпні вже зацвітає небезпечний карантинний бур’ян – амброзія полинолиста. Це один з найактивніших алергенів. Цвіте вона дуже довго, яка в тій чи іншій мірі псує життя десяткам тисяч людей і гине тільки з першими заморозками.
           Пилок амброзії вважається одним з найактивніших і найнебезпечніших алергенів, відомих у медицині. Жодна інша рослина, навіть знаменитий тополиний пух, не є таким небезпечним. Цілком здорова людина при тривалому перебуванні на місцевості масового цвітіння амброзії може стати алергіком! Якщо проблему ігнорувати, то алергія може перейти в астму, особливо якщо мова йде про дітей. 
           Симптоми алергії на амброзію полинолисту зазвичай такі ж, як при алергії на будь-який інший пилок трав, кущів або дерев. Симптоми починають розвиватися в тому випадку, якщо людина вдихає повітря з пилком амброзії або її шкіра контактує з квітучою рослиною. Ця карантинна рослина -  дуже сильний алерген. У місцях масового цвітіння амброзії для людей, а особливо для дітей, виникає ризик захворювання сінної гарячки, а також трапляються напади бронхіальної астми. Алергія на амброзію не тільки впливає на фізичний стан людини, в перспективі вона може стати причиною підвищеної дратівливості і стомлюваності, депресії, головного болю, безсоння, порушення концентрації уваги тощо.
         У зв'язку з неможливістю використання гербіцидів на території населеного пункта, основний спосіб боротьби з амброзією – механічне знищення. На малих ділянках бажано знищувати бур'ян з коренем. Великі ділянки необхідно регулярно скошувати, не допускаючи появи насіння. 
Рецепти «подолання» ворога для власників присадибних ділянок прості: необхідно кілька разів протягом літа його скошувати, щоб рослина не встигала зацвісти. А найкращий варіант - виривати її з корінням. Боротися з цією шкодочинною рослиною потрібно спільними зусиллями.
 

Головний спеціаліст відділу карантину рослин

ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області  -  Бублик О.В.