Логотип

Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

15.07.2024 15:36

Безпека експлуатації електрогенераторів

6695183c05b59__генератор-картинка-2.jpg

Враховуючи тривалі відключення електроенергії, виникає потреба у використанні автономних стаціонарних і пересувних джерел електричної енергії, таких як дизельні, бензинові та газові електростанції одиничною потужністю до 1000 кВт – електрогенератори.

Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці  повідомляє, що  електрогенератор — обладнання підвищеної небезпеки, і під час його експлуатації необхідно додержуватись вимог законодавства з охорони праці, щоб уникнути травмування та нещасних випадків.

Працівники, які експлуатують або обслуговують електрогенератори, повинні мати групу з електробезпеки не нижче II, а ті, яким надано право самостійного підключення/відключення електрогенератора до/від електромереж, повинні мати групу з електробезпеки не нижче III.

  Не допускаються до роботи працівники, які не пройшли відповідне навчання з питань охорони праці. 

Генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання.

Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) має складати мінімум 6 метрів. Допускається встановлення електрогенератора біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 метра.

Генератор необхідно встановлювати на рівному надійному майданчику.

Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання слід усувати негайно.

Під’єднання повинен здійснювати кваліфікований електрик.

Під час підключення генератора необхідно дотримуватися відповідної інструкції з охорони праці, затвердженої наказом керівника відповідної установи.

Слід перевірити технічні характеристики, специфікацію і потужність моделі генератора й перед підключенням одягнути сухий захисний одяг (гумові рукавички, взуття на гумовій підошві, бажано – засоби захисту органів зору та слуху).

Перед пуском генератора необхідно перевірити стан електропроводки та усунути пошкодження. Також необхідно усунути перекручування дротів, контакт із гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах.

Електричні елементи генератора слід заземлити.

Уникайте контакту силових контурів генератора з водою й іншими предметами.

Генератор небажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Варто уникати контакту з елементами генератора, що обертаються.

Під час роботи електрогенератора контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність, негайно вимкніть і знеструмте його.

2688d087-6a96-4d39-b30a-c641c381ac75.jpg