Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

27.06.2024 15:23

Чи є правомірним оформлення трудових взаємовідносин роботодавця з працівником шляхом видання наказу про прийняття працівника на роботу?

Сьогодні у нашій постійній рубриці #ЗАПИТАННЯ_ВІДПОВІДІ розглядаємо, чи є правомірним оформлення трудових взаємовідносин роботодавця з працівником шляхом видання наказу про прийняття працівника на роботу (не укладати трудовий контракт з працівником, а тільки шляхом видання наказу на прийом на роботу)? Та чи можливо укласти трудовий контракт з працівником в електронній формі, за допомогою електронного підпису?»

Відповідно до частини третьої статті 21 КЗпП України контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін.

Контракт укладається лише у випадках, прямо передбачених законами України та обов'язково у письмовій формі.

Трудовий договір незалежно від його форми оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця про прийняття працівника на роботу.

Статтею 205 Цивільного кодексу України закріплено, що правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

У статті 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено, що у період дії воєнного стану сторони за згодою визначають форму трудового договору.

Також, у період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником (частина 2 статті 7 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

До письмової форми трудового договору прирівнюється й електронна форма трудового договору.

Отже, щоб укласти договір в електронній формі, працівнику потрібен електронний підпис. Закон України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» прирівнює до власноручного кваліфікований (КЕП) та удосконалений електронний підпис (УЕП), який можна використовувати, якщо законом не вимагається інше. Трудовий договір (контракт), підписаний з їх використанням, має повну юридичну силу.