Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

26.06.2024 11:47

Пошук психологічної допомоги в Україні: з чого почати та з якими проблемами можуть допомогти спеціалісти?

667bd5e42ae96__1-Банер-Пошук-психологічної-допомоги-в-Україні-з-чого-почати-та-з-якими-проблемами-можуть-допомогти-спеціалісти-.jpg

Зростаюча увага до ментального здоров'я в Україні робить психологічну допомогу все більш доступною. Якщо ви відчуваєте потребу звернутися до спеціаліста, ось кілька кроків, з яких варто почати.

 

Зверніться до сімейного лікаря

Перший крок - це звернення до вашого сімейного лікаря. Лікар може допомогти діагностувати ваш стан та скерувати до відповідного спеціаліста, такого як психолог, психотерапевт чи психіатр. Це особливо корисно, якщо ви маєте такі симптоми, як тривога, порушення сну, проблеми з харчуванням чи депресія.

 

Програма mhGAP

В Україні діє програма mhGAP (Mental Health Gap Action Programme), ініційована Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Ця програма навчає сімейних лікарів розпізнавати проблеми з ментальним здоров’ям і надавати базову допомогу. Це зовсім не означає, що сімейні лікарі замінять вузьких спеціалістів, але вони допоможуть вам зорієнтуватися та, за потреби, вчасно направити до фахівців.

 

Де знайти лікаря

Щоб знайти лікаря, ви можете скористатися спеціальною мапою на сайті Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Також, оператори «гарячої лінії» НСЗУ за номером 16-77 можуть надати аналогічні дані та допомогти знайти найближчого до вас фахівця.

 

Коли звертатися до психолога

Якщо ви відчуваєте потребу у самовизначенні, труднощі у спілкуванні з людьми чи кризу у стосунках з близькими, краще звернутися до психолога. Психолог допомагає людині у самодослідженні, надає консультації, проводить діагностику, корекцію та тренінги. Консультації можуть бути як індивідуальні, так і групові.

 

#психосоціальнапідтримка #ментальнездоровя #підтримка