Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

18.06.2024 11:55

У межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», який реалізується Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

66714bd5b8963__5-збир-пропозиц-(1).png

У межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», який реалізується Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», продовжуємо розповідати про інструменти партисипації, які можуть використовувати жителі громад. Ще один важливий механізм, про який ми хочемо розповісти,  – це ЗБІР ПРОПОЗИЦІЙ ВІД ГРОМАДЯН. Це подача пропозицій від жителів громади до органу влади за затвердженою формою у визначений спосіб (онлайн, офлайн). 

Чому це важливо

Це спосіб впливу жителів громади на спільний місцевий бюджет. Принциповою відмінністю такого інструменту від бюджетних слухань є те, що громадяни залучаються до бюджетного процесу ще на етапі складання проєкту бюджету.

Як цим користуватися?

1. Орган місцевого самоврядування розробляє та приймає нормативно-правовий акт (НПА), який передбачає процедуру збору пропозицій від громадян до бюджету під час складання бюджету на наступний рік. 

2. НПА має визначати відповідальних за збір пропозицій від громадян, роз’яснення щодо видів видатків, до яких громадяни можуть подавати свої пропозиції, спосіб подання пропозицій, строки збору пропозицій, як орган місцевого самоврядування відзвітує про результати збору пропозицій від громадян.

3. Рекомендовано заходи зі збору пропозицій від громадян під час складання бюджету проводити в період з 15 липня по 15 жовтня року з публікацією оголошення про проведення заходів на офіційному сайті органу місцевого самоврядування або в ЗМІ, також з формуванням розпорядження голови / рішення місцевої ради про проведення таких заходів.

У наступних публікаціях ми розповімо про інші інструменти партисипації, тож стеж за нашими постами з хештегом #включайся_в_бюджет_громади!

Ця публікація створена Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.