Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

29.05.2024 10:38

BRAMA — ОНЛАЙН ВАРТА УКРАЇНИ

6656dbbd90c06__BRAMA_Mom_A3_(б)-(2).jpg

йна відбувається не лише за територіальну цілісність, а й за інформаційний простір. Російська інформаційна експансія посилилась з початком повномасштабного вторгнення.

Несвідоме споживання інформації та недостатній рівень інформаційної грамотності стали передумовами спільної для всіх українців проблеми – засилля ворожої пропаганди та фейків. Дезінформація в мережі негативно впливає на свідомість людей та хід війни в цілому, тому користувачі мережі Інтернет мають завжди бути обачними та вміти розпізнавати фейки, пропаганду та дезінформацію.

У контексті протидії фейкам та пропаганді Департаментом кіберполіції спільно з волонтерами було створено проєкт «BRAMA». Діяльність проєкту направлена на захист медіа простору  від російської пропаганди, блокування каналів поширення дезінформації,  протиправного та забороненого контенту. Також, метою проєкту є покращення медіа-грамотності українців, зменшення впливу пропаганди на суспільство та популяризація безпечного поводження в мережі інтернет. Наразі у проєкту є телеграм-канал (https://t.me/+iYfv2LOqxVdlZTVi) та бот, завдяки якому будь-який громадянин може долучитись до боротьби з російським ІПСО на інформаційному фронті.

З початку діяльності проєкту «Брама», учасники надіслали понад 140 тис. лінків на джерела, які на думку користувачів необхідно заблокувати. Інна Хлівна, начальник 1-го сектору управління протидії кіберзлочинам в Одеській області ДКП НПУ, підкреслює: «Це свідчення того, наскільки важливим та потрібним є наш проєкт для громади, і який великий резонанс він викликає в суспільстві. Також завдяки роботі проекту було заблоковано близько 23 тисяч сумнівних ресурсів. Це численне обмеження створює бар'єр для поширення фейкової та шкідливої інформації в мережі, сприяючи створенню безпечного інтернет-середовища для всіх громадян».

 

Начальник 1-го сектору  (оперативного пошуку

та партнерства у сфері інформаційних технологій)

управління протидії кіберзлочинам

в Одеській області Департаменту кіберполіції

Національної поліції України

капітан поліції                                                                   Інна ХЛІВНА