Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

28.03.2024 09:47

Звіт Южненського міського голови за 2023 рік

default-for-import.jpg

2023 рік - другий рік випробувань, жалоби та розпачу, незламності духу, другий рік повномасштабного вторгнення...
        Війна продовжує ставити перед нами нові випробування та виклики, завдання на місцях динамічно змінюються в унісон з загальнодержавними, пріоритетом залишаються підтримка військових, безпека мирного населення та соціальна сфера. Все, чого ми зуміли досягти й зробити в минулому році – це результат командної роботи в різних сферах.
        Вдячний кожному мешканцю громади, хто не поїхав за її межі, залишився, і продовжує працювати, сплачувати необхідні податки, активно допомагає нашим захисникам та турбується про тих, хто потребує підтримки.
        Вдячний кожному, хто продовжує лікувати і навчати, будувати і  розвивати, за те, що попри страх залишаєтесь на місці і в будь який потрібний момент готові  прийти на допомогу.
        Ваша ініціатива та вірність громаді, небайдужість та наполеглива праця  робить нас ще сильнішими та витривалішими.    
        Цей звіт – результат роботи кожного з вас, всіх жителів Южненської громади!!!
Як жила та працювала громада, з якими викликами стикались, які пріоритети ставили перед собою, чого досягли – про все це сьогодні у моєму звіті перед вами та усією громадою.
Але перед тим, хотів би подякувати Збройним силам України, за захист нашої громади, за нашу свободу. На даний час вважаються безвісти зниклими 27 мешканців нашої громади, за підтвердженими даними троє – військовополонені. На превеликий жаль, громада продовжує втрачати найкращих її мешканців, героїв, імена яких назавжди увійдуть в історію нашої громади. Боронячи незалежність нашої держави,  свої життя віддали сорок дев’ять ГЕРОЇВ - наших земляків. Схиляю голову перед матерями, вдовами, дітьми, які втратили своїх синів, чоловіків, батьків, рідних...
Головним нашим завданням, в  умовах воєнного стану в Україні, було і залишається забезпечення безперебійної роботи закладів бюджетної сфери - освіти, медицини, культури, спорту та підтримка соціальної сфери, допомога внутрішньо переміщеним особам.
Звісно, пріоритетом у 2023 році стало посилення сприяння ЗСУ, територіальній обороні, вжиття заходів безпеки.
На підтримку - матеріально-технічного забезпечення потреб військових частин Збройних сил України, відділення поліції №4, підрозділів Одеської прикордонної служби, з бюджету громади виділено 50,5 млн грн, тоді як у 2022 році перерахування складали 14,8 млн грн.
Забезпечення соціального захисту родин захисників та допомога внутрішньо переміщеним особам є одними з важливих завдань для громади.
За 2023 рік з міського бюджету виділено на:   
- матеріальну допомогу військовослужбовцям, які отримали поранення, з початку року у розмірі 20 тис.грн на одну особу, з травня 2023 року 40 тис. грн на одну особу – загалом 2 млн 120 тис.грн;
- матеріальну допомогу сім'ям загиблих Захисників у розмірі 50 тис.грн на сім'ю, в т.ч. на поховання, виготовлення і встановлення меморіальних плит – всього 620 тис.грн.
- оплату транспортних послуг з доставки гуманітарної або благодійної допомоги, що надавалась Одеською районною військовою адміністрацією для підтримки окремих категорій населення громади, в тому числі, внутрішньо переміщених осіб, які вимушено покинули свої домівки, зокрема, внутрішньо переміщених осіб – 42 тис.грн.
З державного бюджету виділено грошова компенсація для сімей, які потребують поліпшення житлових умов та для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України - 5 млн 254  тис.грн (3 особи).
Вплив повномасштабного вторгнення на соціально-економічну ситуацію в громаді має свої наслідки:
- простій основних виробничих потужностей бюджетоутворюючого підприємства АТ «Одеський припортовий завод» призвів до відтоку працівників, виникненню заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємства та зменшенню в 2 рази відповідних надходжень до місцевого бюджету.
- у зв’язку з припиненням дії зернового коридору з 14 травня 2023 року через блокаду рф портів - припинення на 3 місяці діяльності морського порту Південний,  відсутність вантажообігу протягом 3-х місяців, відповідно зменшення вантажообігу за рік на 34% до показника 2022 року (за 2023 рік обсяг переробки вантажів склав 10 млн тонн), зменшення надходжень до бюджету із доходів фізичних осіб.    
Але, підсумки моніторингу діяльності промислових підприємств Южненської міської територіальної громади за 2023 рік мають і позитивні тенденції.
З метою стабілізації соціально-економічного стану, збереження робочих місць  АТ «ОПЗ» з місцевого бюджету передано коштів у вигляді міжбюджетних трансфертів іншої субвенції до обласного - 25,0 млн.грн.
Незважаючи на всі складнощі, в умовах війни, Товариству з обмеженою відповідальністю «Дельта Вілмар Україна» вдалося зберегти стабільність і позитивну динаміку. Виробництво продукції перевищує показник 2022 року на 17%. Збільшилась кількість працівників (на 1 січня становить 654 особи), відбулось зростання середньомісячної заробітної плати працівникам на 30% (за 2023 рік - 40725 грн), збільшення на 34% відповідних надходжень до бюджету.
За підсумками роботи промислових підприємств Южненської міської територіальної громади за 2023 рік реалізовано продукції на 11,4 млрд грн,  97% якої припадає на «Дельта Вілмар Україна».
Впродовж звітного року до бюджету громади надійшло 596,9 млн грн. У порівнянні з фактичними  доходами 2022 року доходи збільшились на 9,1%.
​Виконання доходної частини загального фонду становить 104,2% (надійшло 469,8 млн.грн).  Порівняно до 2022 року збільшення доходів на 3,3% або на 15,1 млн грн.​ 
Річні доходи на одного мешканця відповідно збільшились на 9,5% та склали 17 тисяч гривень.
В структурі доходів бюджету загального фонду найбільша питома вага надходжень припадає на податок на доходи фізичних осіб – 60%  (278 млн грн). Порівняно з 2022 роком цей податок зменшився на 3%.
Значну частину цього податку поповнюють містоутворюючі підприємства:  
• Державне підприємство «Морський торговельний порт «Південний» - 19% в структурі  доходів цього податку (надійшло до бюджету 38,7 млн грн, що на 43% менше відповідних надходжень минулого року);
• Одеський припортовий завод – 11% (надійшло 22,3 млн грн, що в 2 рази менше відповідних надходжень минулого року);
ТОВ «Дельта Вілмар Україна» є вагомим платником податку на доходи фізичних осіб – 17% в структурі доходів цього податку  (33,0 млн грн, що на 34% більше  відповідних надходжень минулого року).
Основні місцеві податки виконано в повному обсязі:
- плата за землю – надійшло 116,0 млн грн, виконання плану 102%. Порівняно до 2022 року зростання на 1,7%;
- єдиний податок - надійшло 40,0 млн грн, виконання плану 102,9%. Порівняно до попереднього року збільшення на 43,4%;
- податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки – надійшло                                       7,5 млн грн, виконання плану 106,3%. Порівняно до 2022 року збільшення на 73,2%.
Із бюджету Южненської міської територіальної громади передано до державного бюджету України 37,1 млн грн. Реверсна дотація передана своєчасно та в повному обсязі.
За 2023 рік місцевий бюджет виконано по видатках на загальну суму 656 млн грн. Виконання плану видатків складає 88% від планових призначень на відповідний період.
Видатки по захищених статтях протягом 2023 року фінансувались своєчасно та в повному обсязі відповідно до заявок головних розпорядників коштів. Профінансовано 301,6 млн грн, або 54,7 % від загального фонду витрат місцевого бюджету (551,2 млн грн).
За 2023 рік проведено фінансування по заробітній платі працівникам бюджетної сфери, що  фінансуються з місцевого бюджету своєчасно і в повному обсязі, враховуючи всі виплати передбачені нормативно - правовими актами.
Середньомісячна заробітна плата по Южненській міській територіальній громаді за 2023 рік склала 13500 грн, що на 9% нижче періоду 2022 року.
Під час воєнного стану в Україні важлива роль належить міжнародному партнерству - залученню додаткової міжнародної допомоги для розвитку і підтримки громади.
Участь Южненської громади у проєктах міжнародної технічної допомоги у 2023 році надало змогу:
• забезпечити потужну гуманітарну та інституційну підтримку проєкту USAID «ГОВЕРЛА» від американського народу),  
• взяти участь у програмі підготовки фахівців з відновлення (за фінансової підтримки USAID);
• забезпечити допомогу школам для здійснення освітнього процесу в умовах воєнного стану та взяти участь у глобальній програмі UPSHIFT (за підтримки «Дитячий фонд ООН» (UNICEF);
• вдосконалити дистанційне навчання (допомога школам) (за підтримки GBC - Education),
• взяти участь у проєкті «Інклюзивна програма для дітей з особливими освітніми потребами»», за підтримки Південноукраїнського національного педагогічного університету та Благодійної організації благодійного фонду «ФЕМІЛІ ПЛЮС».
• отримати від Фундації Digital Univtrsity (Республіка Польща) 263 комп’ютера для учнів із числа ВПО;
Протягом 2023 року громада стала учасником проєктів USAID:
- «ВПЛИВОВІ»
- «Громада – влада: діалог, довіра, дія»,
- «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я»,
- «Бюджетна партисипація від А до Я».
Загальна сума  міжнародної технічної допомоги для Южненської громади з початку повномасштабного вторгнення склала – близько 32 079 000грн.
Дякуємо нашим міжнародним партнерам та друзям. Ваша допомога дуже важлива для підтримки нашої громади!
Попри війну, міська рада виконувала покладені на неї функції по забезпеченню життєдіяльності територіальної громади.
За 2023 рік проведено 10 пленарних засідань міської ради, на яких прийнято 416 рішень, 17 засідань виконавчого комітету, на яких прийнято 518 рішень, зареєстровано 316 розпоряджень з основної діяльності, 35 з адміністративно-господарських питань.
Крім цього, виконавчим апаратом міської ради розглянуто і опрацьовано у 2023 році 319 звернень громадян. Домінуючими були питання призначення і   отримання матеріальної допомоги внутрішньо переміщеним особам, а також питання комунального господарства.
Працівниками відділу адміністративних послуг надано 9886 послуг (на 40%  більше 2022 року).
Южненський міський голова Володимир Новацький

Презентація