Южненська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

08.03.2024 10:18

ЗВІТ ПРО ПРОВЕДЕННЯ консультацій з громадськістю щодо перейменування вулиць «Першотравнева» та «Радянська» в смт Нові Білярі Одеського району Одеської області.

default-for-import.jpg

Перейменування вулиць розпочалось на підставі повідомлення від Одеської районної військової адміністрації та Фахового висновку Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики.  Зокрема у висновку йдеться, що назви населених пунктів, інших об’єктів топонімії, у яких відображено радянську ідеологему «1-ше травня» (рос. «1-е мая»), є такими, що пов’язані з реалізацією російської імперської політики (встановленням радянської влади на території України), й, відповідно, до підпункту «є» пункту 4 частини першої статті 2 Закону належать до символіки російської імперської політики. 
Також, надійшов лист начальника управління архітектури та містобудування Оришаки С.М., що при проведенні аналізу адресного реєстру в смт Нові Білярі була виявлена вулиця Радянська, яка відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики» підлягає перейменуванню. 
Відповідно до Закону, в термін з 5 лютого до 5 березня 2024 року проведені консультації з громадськістю, які проходили  у формі вивчення громадської думки шляхом анкетування. 
На офіційному сайті Южненської громади та серед мешканців селища надано оголошення щодо збору пропозицій для перейменування вулиць. Загалом було надано 25 пропозицій від мешканців селища Нові Білярі. 
Щодо перейменування вулиці Першотравнева,  надійшли наступні пропозиції:
-    Благодатна - 7 пропозицій;
-    Калинова – 2 пропозиції;
-    Зоряна – 2 пропозиції;
-    Лесі Українки – 1;
-    Залишити стару назву – 4.  
         Щодо перейменування вулиці Радянська,  надійшли наступні пропозиції:
-    Соборна - 7 пропозицій;
-    Чарівна – 1;
-    Гостинна – 1.
Тож, враховуючи результати консультацій з громадськістю, а також з метою врахування громадської думки під час прийняття органом виконавчої влади остаточного рішення з питань, що потребували вивчення громадської думки,  на комісії з питань перейменування  запропоновано:
1) вулицю Першотравневу перейменувати  на вулиця  Благодатна, 
2) вулицю Радянська перейменувати на вулиця Соборна. 
Відділом з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Южненської міської ради підготовлені відповідні проєкти рішень для подальшого розгляду на черговому засіданні Южненської міської ради.

Відділ з питань внутрішньої політики 
та зв’язків з громадськістю ЮМР